woensdag 17 mei 2017

700 jaar geleden begon in Viversel een hostie te bloeden …

700 jaar geleden begon in Viversel een hostie te bloeden …
Expo in Het Stadsmus Guido Gezellestraat 2 3500 Hasselt. ( 20 mei tem 27 augustus ) Viversel,

25 juli 1317. De kapelaan van Viversel bezoekt een man op zijn sterfbed. Een ogenblik verliest hij de gewijde hostie uit het oog. Een omstaander raakt de hostie aan, die daardoor spontaan begint te bloeden. Het startpunt voor een geschiedenis van zeven eeuwen ‘bloedende hostie’. Onder de noemer ‘Mirakel en Monstrans’ bundelen verschillende organisaties in Hasselt,

Heusden-Zolder en Lummen de krachten voor een gevarieerd activiteitenprogramma, met expo’s, een fietstocht, mirakelspelen, activiteiten, lezingen, publicaties en processies. De kern van het mirakel, de hostie zelf, vind je vandaag in de Sint-Quintinuskathedraal. De houder waarin de hostie eeuwenlang bewaard werd, vormt het uitgangspunt van een expo in Het Stadsmus, die het verhaal vanuit verschillende perspectieven benadert: geschiedenis, kunstgeschiedenis, wetenschap en religie.

 Alle nodige informatie staat gebundeld op de website http://hetstadsmus.be/content.php?hmID=1913 40 ste Sacramentsprocessie op 15 augustus, vertrek aan Viversel-kerk om 9³°u Mirakelspel in Viversel, zie: www.mirakelspelviversel.be Openluchttheater: uitbeelding van het verhaal van de bloedende hostie (werkgroep mirakelspel) De opvoeringen vinden elke avond plaats om 20u30’ op 4, 5, 6 augustus en op 11, 12, 14 en 15 augustus Foto en tekst uit Het Stadsmus. ( samenstelling Lode Beylemans )