donderdag 18 mei 2017

Aandacht aan Afrika

In juni besteedt de bibliotheek van Heusden-Zolder aandacht aan Afrika.
Aan de hand van enkele activiteiten zet de bibliotheek voornamelijk Congo in de spotlights. Zeker nu dit land weer opgeschud wordt door een nieuwe ebola-uitbraak en recente stijging van de vluchtelingenstroom omwille van een ernstige verslechtering van de humanitaire situatie, is alle steun welkom. Tijdens deze activiteiten kan het publiek op vrijwillige basis een steentje kan bijdragen aan uiteenlopende projecten.

14 juni 2017 is auteur Bart Demyttenaere te gast in de bibliotheek. Hij is onder meer bekend van kinderboeken, jeugdtheater en maatschappelijke volwassenen non-fictie, o.a. over zelfmoord, het gevangeniswezen, armoede, de vluchtelingenproblematiek en een kerktrilogie.
Bart, geboren en getogen in Congo, zal ons trakteren op een voorproefje van het boek waaraan hij al drie jaar intensief werkt. Mijn Congo is een autobiografisch boek waarin hij op zoek gaat naar de sporen die zijn oudoom Michel, zijn vader Jos en hijzelf in Congo nalieten. Begin 2017 ondernam Bart een lange rondreis door het land waar hij geboren werd, woonde en als onderwijzer werkte. Hij doorkruiste het Oosten van Congo en bezocht talrijke plekken die voor zijn oudoom, zijn vader en hemzelf belangrijk waren. Hij had talrijke toevallige ontmoetingen met warme Congolezen en beloofde zijn schouders onder een aantal projecten te zetten. In juli en september reist Bart opnieuw naar zijn Congo. Samen met jonge artiesten uit Goma wil hij in die periode een creatieve week organiseren met als doel de publicatie van een boek. Hiervan zal ook een reportage gemaakt worden. Met deze benefietlezing wil hij graag dit project ondersteunen.

31 mei en 7 juni 2017 kan je in de bibliotheek terecht voor de 22ste editie van het Afrika Filmfestival. Dit festival is één van de belangrijkste festivals van Afrikaanse films in Europa met als doel meer Afrikaanse films te vertonen in bioscopen en op andere culturele locaties. In samenwerking met het Afrika Filmfestival en La Kongolia vzw uit Heusden-Zolder tonen we L'homme qui répare les femmes, een internationaal bekroonde film over de Congolese gynaecoloog en mensenactivist Dr. Mukwege, en Africa United, een modern sprookje dat de Afrikaanse problematiek niet schuwt. Beide films zijn gratis. Je kan een vrije gift doen ten voordele van de projecten van La Kongolia vzw. Deze vzw wil op die manier bijdragen aan de verbetering van de levensvoorwaarden van jongeren in Congo. Momenteel steunt de vzw twee projecten. Ze geeft financiële bijstand aan de parochie Sacré Coeur van Nkolo voor de renovatie van de kerk, het schoolgebouw en het gezondheidscentrum. Hier zal onder meer een verbrandingsoven voor medisch afval gebouwd worden. Daarnaast werkt de vzw actief mee aan de oprichting van een opleidingscentrum voor “snit en naad" ten behoeve van kindmoeders en kwetsbare vrouwen in Mbanza-Ngungu.

Praktische info:
- 31/05/2017 om 19.30 uur: Afrika Filmfestival 'L'homme qui répare les femmes'
- 07/06/2017 om 19.30 uur: Afrika Filmfestival 'Africa United'
- 14/06/2017 om 20.00 uur: Bart Demyttenaere


Gratis, inschrijven noodzakelijk via bibliotheek.reservaties@heusden-zolder.be of 011 80 80 90.