dinsdag 16 mei 2017

Een unieke wandeling door 3 natuurgebieden

  
  
Ter ere van het 25-jarig bestaan van Natura 2000 en het Europese LIFE-programma organiseren Landelijk Vlaanderen en European Landowners Organisation (ELO) op 21 mei verschillende geleide wandelingen op 3 locaties in het Vijvergebied van Midden-Limburg. 

De wandelingen starten om 11, 14 en 16 uur. Er wordt ook een avondwandeling georganiseerd om 20 uur. Elke wandeling is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht. Er kunnen telkens maximaal 75 personen deelnemen. Uw hond meenemen is toegestaan, mits aangelijnd. Zorg ook voor schoeisel dat aangepast is aan de weersomstandigheden. Schrijf je nu in via www.landelijk.vlaanderen/nieuws/wandeling/

 Locatie 1: Landgoed Heidestrand, Zwanenstraat 105, 3520 Zonhoven (Parking beschikbaar, tegenover de camping site)

 Bezoek van de vijvers waar intense werken gebeurd zijn rond herstel van verschillende rietkragen, aanleg van visvrije poelen voor de boomkikker, open kappen van dijken voor roerdomp en woudaapje. Hier bevindt zich de grootste boomkikker concentratie van Midden-Limburg!!

 Locatie 2: Landgoed Kolberg-Galgenberg, Galgenbergstraat 74, 3511 Kuringen (parking beschikbaar)

 De wandeling toont wat de resultaten zijn van het Europees LIFE-project ‘3 Waters’ rond het thema biotoop verbetering voor drossera, natte heide en gagel . Verder de aanleg van rietkragen en eilanden, open maken van dijken voor de roerdomp en de aanleg van een visvrije vijver voor de boomkikker. Op galgenberg ziet u het resultaat van plagwerken voor mooie heidelandschappen. Landgoed Kolberg is tevens laureaat voor de Inbev-Baillet Latour prijs voor Natuurbehoud!

 Locatie 3: Landgoed Terlaemen, Vijverstraat 69, 3550 Heusden-Zolder (parking beschikbaar, ingang omloop Zolder)

 Wandeling naar de kluis, het plaggen toont goede resultaten van heideontwikkeling met drossera en gagel. Bezoek van het sneppekok (cowinnaar van de Inbev-Baillet Latour prijs voor natuurbehoud), geprezen voor zijn rijke flora, verder bezoeken we vijvers waar tussen de rietkragen, eilanden verschillende koppels roerdompen verblijven. De wandeling eindigt bij de kluis. De wandeling zal plaats vinden op een privaat domein maar gegidst worden door Limburgs Landschap vzw. Zij beheren het deel op en rond de Bolderberg.