maandag 15 mei 2017

WAANZINNIG !!! PAC Posterholt !!!

 
  
  
We hadden het al aangekondigd. Voor het eerst gingen we een bezoekje brengen aan het kleine broertje van Raceway Venray, PAC Posterholt, waar de ‘moederdag-races’ plaats vonden. Een uurtje rijden, met een prachtige groene streek in zijn omstreken, ligt een circuit wat georganiseerd word door enkel vrijwilligers en de genadige gunsten van enkele sponsoren. Liefhebbers van de auto-speedway pur sang. Je merkt meteen de verschillen. Een kleinere, net onderhouden piste. De raceklassen qua cc-inhoud zijn ook terug gedrongen, maar dat heeft allemaal zijn redenen. Die snelheden op de kleine piste van Posterholt, liggen dan ook waanzinnig hoog, in welke klasse dan ook. De huiselijke familiale sfeer die er heerst, merk je niet alleen op naast de baan, waar iedereen, iedereen kent. Ook op de piste helpen de rivalen elkaar gretig. Zo zag ik voor het eerst in m’n leven een ‘bangers’ klasse. Piloten die naast de baan dan wel lief voor mekaar zijn…op de piste is dat wat anders. En als ze mekaar gekraakt hadden, stapten ze goedlachs uit hun auto naar mekaar toe voor een vlotte babbel… Hilarisch soms. Tot groot jolijt van hun aanwezige publiek . Goede ouderwetse auto-speedway waarin alles toegelaten werd. Saloon Stockcars. Een echte aanrader. (Met veel dank aan Tony Sempels)

 De muren van het JaBa circuit werden dan ook meermaals op de proef gesteld. En ze hielden goed stand. Eén van de Junior rijdsters moest dat getuigen, toen ze met haar wagen ertegenaan knalde. Na een korte onderbreking, welk goed werd uitgevoerd door de plaatselijke hulpdiensten, kregen we het nieuws dat buiten wat kneuzingen, (die nog een paar dagen voelbaar zullen zijn), toch alles goed komt. Een bewijs dat de organisatie een goede voorbereiding hanteren, én hun veiligheidscontroles, ernstig nemen. Hun aanpak en begeleiding bij deze ‘juniors’, is dé ideale leerschool en hun toekomst. Dat zag je, Dat voelde je, waarvoor innerlijk respect naar de organisatie toe. Ondanks hun beperkte middelen…

 Geen beperking echter op hun deelnemersaantallen. In al hun klassen zag je een puik deelnemersveld. Van 2 liter Hot-Rod’s, tot zelfs een heus Formula Toyota veld. Deze ‘open-wheels’ categorie én het BrisCa F2 gebeuren, kleuren dit gebeuren. Zéér aantrekkelijk om te zien, en supersnel. Gerenomeerde namen als Wim Peeters (#24). Brian Leenders (#88), Lars verstappen (#550) en Toon Janssen (#900) geven ook op het JaBa circuit niks toe. Voeg daar Rick (#136) en Kay Lenssen (#154) toe, waarvan we ook al mooie wedstrijden hebben mogen zien op Raceway Venray, en dan weet je dat er mooie heats volgen. Close racing ten top.

 Opvallend veel Duitse deelnemers aan de start. De verbroedering op het stockcar gebeuren, is een feit. De Duitsers komen niet alleen graag, ze doen ook op PAC Posterholt goed mee voor het kampioenschap. Bij de HotRod’s, die in tegengestelde richting rijden, was dat opvallend. Mooi uitgeruste en gekleurde wagens, die met elkaar een deurkrukken gevecht aangingen.

 En plots, ging er een Belgen-hart sneller slaan. Genietend van een heat uit de StockRod klasse, staat er een wagen met reclame uit Putte op, aan de bloemenhuldiging. ‘Is dat een Belg?’ En inderdaad. Jori Tielemans uit Putte, nam een heat-overwinning én de dagzege mee terug naar België. Een getalenteerde jongeman die blijkbaar een jaar eerder ook al kampioen werd in de Ministoxx klasse. Na wat opzoekwerk bleek dat hij bij zijn eerste aantreden eerder in April ook al een 6e plaats behaalde. Met deze toevoeging van de punten, kon deze verlegen, doch vriendelijke jongeman, wel eens hoog gaan scoren in het kampioenschap. Bij een bezoek aan PAC Posterholt, mag je als Belg het nummer 84 in de gaten gaan houden. Jori Tielemans (#84). Een jongeman waarvan de oogjes gaan blinken als je het over LMV8 hebt op Raceway Venray, en die houden we dan ook verder in de gaten. Een aanwinst voor het Belgische ovaalracen. Met maar liefst 3 reekszeges was onze Belgische Jori Tielemans dan ook absoluut de primus op het Nederlandse ereschavot.

 En zo werden alle Moederdag-kampioenen gehuldigd. Met een ‘Grand-National’ als afsluiter in de BriSCA F2 klasse. Waar een superieure Wim Peeters (#24) het dagklassement voor zijn rekening nam, en ook bij de ‘Grand National’, zijn grootste concurent Giel Kubben (#7) wist achter zich te houden. Een bezoek waar ik nog lang zal aan terugdenken. Verbluffende races. Een mooi veld. Een pracht van een organisatie met zijn handvol, doch degelijke gepassioneerde vrijwilligers. Mensen die het met hun volle hart brengen, om publiek en rijders het beste van zichzelf te geven. PAC Posterholt. Kleiner, maar daarom niet minderwaardig in aanpak en uitvoering. Ondanks hun beperkte middelen, verdienen zij alle steun en respect qua organisatie. Bij deze roep ik dan ook alle auto-speedway minnende Belg op, om een bezoek te brengen aan dit gebeuren. En mocht je je geroepen voelen om deze organisatie een handje te willen helpen, ben je welkom. Noteer alvast 9 Juli voor hun ‘Batlle of the Champs’. Want deze ‘David’, moest beslist niet onder doen voor ‘Goliath’ qua spanning en sensatie. Soms adembenemend.

 Met een bijzondere ‘DankUWel’ aan Mirella, Carlo ‘Mr Speaker’, Arno en de tal van vrijwilligers voor de geweldige mooie race-dag. Graag tot in de toekomst… en nog veel groeiend succes! Wij kijken alvast uit naar het volgende stockcar gebeuren op Raceway Venray. De ‘Pinkster Races’ op 5 Juni waar ook weer onze geliefde LMV8’s aan de start zullen staan… (TS)