donderdag 29 juni 2017

Suite voor de laatste mijn * bouw nieuw cultuurcentrum

25 jaar mijnsluiting en de eerste steenlegging van het nieuwe cultuurcentrum 2O17 is een belangrijk jaar voor de herdenking van de Limburgse mijngeschiedenis. Het is niet alleen 100 jaar geleden dat de eerste steenkool werd bovengehaald in Winterslag, het is ook 25 jaar geleden dat de mijn van Zolder haar deuren sloot.

De mijn van Zolder was de laatste van de Benelux en dit historisch feit willen we herdenken vanaf het weekend van 30 september & 1 oktober 2017, exact 25 jaar na de mijnsluiting. Deze datum is ook een interessante kapstok voor de officiële eerste steenlegging van het nieuwe cultuurcentrum MUZE. CC MUZE zal haar intrek nemen in 'ophaalmachinegebouw III' schouwburg, café, kleine zaal, in de zogenaamde 'annex'en een gedeelte nieuwbouw realiseren [toneeltoren, kantoren, balzaal...l. De werken starten oo 16 augustus 2017. De verhuis is gefaseerd voorzien in de periode september 2018 - april 2019.

Het weekend van 30 september & 1 oktober 2 okt. 2017 wordt daardoor een momentum waardoor we verleden, heden en toekomst met elkaar laten kruisen. De herdenking van 25 jaar mijnsluiting krijgt een positieve weerklank door de blik vooruit met de bouw van het nieuwe cultuurcentrum als een verder tralect in de sociaal-culturele en economische ontwikkeling van de voormalige mijnsite.

'Suíte voor de Laatste Míjn', een muzikaal en fotografisch eerbetoon


CC MUZE heeft een idee uitgewerkt om de herdenking van 25 jaar mijnsluiting en de eerste steenlegging van het cultuurcentrum met elkaar te combineren. We willen dit aanpakken vanuit een breed gedragen participatieproject met flokaal] artistiek talent en relevante actoren uit diverse sectoren [erfgoed, cultuur, ondernemen, educatie, toerisme...]. Vanuit dit idee is het project'Suite voor de Laatste Mijn'ontstaan, een muzikaal en fotografisch eerbetoon aan de steenkoolmijn met mondharmonicavirtuoos Steven De bruyn, filmmaker Remo Perrotti, Ïhe Muze ) Jazz Orchestra [MJO] lokale koren en koperblazers van diverse harmonies.

'Suite voor de Laatste Mijn' wordt een interdisciplinair eerbetoon aan de laatste steenkoolmijn die op 30 september 1992 werd gesloten. Het is een eerbetoon aan de duizenden mijnwerkers die hun hart, ziel, bloed, zweet, tranen én longen gaven aan een ontzagwekkende industriële revolutie die het ganse landschap heeft hertekend. De creatie'Suite voor de Laatste Mijn'wordt gemaakt door een collectief van kunstenaars Imuziek & beeld] als een soort'Gesamtkunstwerk', en bestaat uit een tiental onderdelen die parallel lopen met de ontwikkeling van de steenkoolmijn in Zolder en de wereldgeschieden is.

'Suite voor de Laatste Mijn'wordt gecomponeerd door een professioneel collectief van kunstenaars De componisten Steven De bruyn, Marco Cirone, Lleven Cambré, Bruno Sprengers, de muzikanten van THE MUZE)AZZ ORCHESTRA en beeldredacteur Remo Perrotti maken een compositie van toepasselijk 25 minuten. De live uitvoering van de muziek zai ondersteund worden door een selectie verrassende beelden uit het rijke fotoarchief.

Daarnaast wordt de 'Suite' verder omkaderd met een aantal 'belevingsplekken', zodat de bezoeker voor en na kan ronddwalen in het mijngebouw en aspecten kan ontdekken van zowel verleden, heden en toekomst. Als omkadering denken we momenteel aan het volgende: r €xPo met foto's van Herman Selleslags die in de zomer van '92 afdaalde in de Zolderse mijn o exPo van Jonny Vekemans die midden jaren'90 prachtige zwartlwit foto's heeft gemaakt van de vervallen mijngebouwen o €xpo met werk van fotojournalisten Johnny Harsch & Tony Van Galen r live uitzending van Radio 1 op zaterdag30/09 van 7 uurtot 10 uur Iprogramma'De Ochtend']

Participatie van koorzangers & koperblazers uit de streek

Om de 'Suite'voldoende kracht te geven gaan we beroep doen op tientallen koorzangers en koperblazers uit de streek. Deze mensen worden begeleid door Lieven Cambré [blazers] & Bruno Sprengers Ikoor]. Dit zorgt voor een heel bijzondere participatie van creatieve geesten uit de streek. Mensen die willen meedoen kunnen zich tot einde augustus nog aanmelden via cultuur@heusdenzolder.be of telefonisch contact opnemen met An Maex op het nummer 011 8080 98 ICC MUZE].

Ondersteunende partners

De productie'Suite voor de Laatste Mijn' kan door de Gemeente Heusden-Zolder & CC MUZE alleen maar gerealiseerd worden met de steun van een breed netwerk.
Op dit moment krijgen we inhoudelijke, technische en lof financiële steun van:
. Erfgoedcel Mijn-Ertgoed
. Provincie Limburg [PCCE]
. Vriendenkring KS
. VZW Het Vervolg
. CVO De Verdieping
Mijnmuseum Beringen
Museum Woutershof
Museum'Ons Mijnverleden'
Radio 1,
Radio 2 & Het Belang van Limburg

Ticketverkoop vanaf zaterdag 7 iuli 2017
De'Suite'wordt voor het brede publiek opgevoerd in ZLDR Luchtfabriek van zondag 1 t.e.m. zondag 8 oktober. De ticketprijs is heel democratisch en bedraagT,5O euro. Met hetticket beleeft het publiek niet alleen de muzikale suite van 25', maar ook de talrijke expo's in ZLDR Luchtfabriek. Voor alle info en details over speeldagen en uren verwijzen we naar de website van CC MUZE. Vanaf  01 juli 2017 start de ticketverkoop.

Locatie: ZLDR Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder ïickets: www.muze.be-tickets@muze.be - +32 L180 B0 98