donderdag 12 oktober 2017

Wijncommanderij Vogelsanck zoekt wijnliefhebbers

De Wijncommanderij Vogelsanck werd in 1989 opgericht in het verlengde van een cursus wijnproeven die door de gemeente Heusden-Zolder werd georganiseerd. De commanderij brengt wijnliefhebbers uit Heusden-Zolder en omstreken samen die gepassioneerd zijn door wijn van alle streken van de wereld, op basis van alle druiven die een noemenswaardige wijn opleveren, en in zeer uiteenlopende prijsklassen.

Elk jaar organiseert commanderij Vogelsanck vijf proefavonden rond een welbepaald thema waarbij wijnen in een gemoedelijke atmosfeer geproefd, gewikt en gewogen worden. Typische thema’s die in het verleden aan bod kwamen zijn Pauillac Grand Cru Class├ę, Chardonnay-wijnen over de hele wereld, en Amarone. Dikwijls zijn dit wijnen van iconische wijngebieden of kastelen die boven het budget liggen van de meeste wijnliefhebbers, of wijnen die jaren lang in de kelder van de commanderij gerijpt hebben en optimaal op dronk zijn. Maar ook meer betaalbare wijnen passeren de revue: zo richten wij regelmatig een proefavond in rond de beste wijnen onder de 15 Euro. De proefavonden vinden telkens plaats in een restaurant in Heusden-Zolder en worden afgesloten met een gerecht.

Regelmatig nodigt de commanderij ook een wijnmaker of keldermeester van een gereputeerd wijndomein uit om zijn of haar wijnen te komen voorstellen op een proefavond. Als kers op de taart is er in juni een banket dat wordt opgevrolijkt door een rijkelijke verzameling uitgelezen wijnen. Leden van de commanderij zijn eveneens lid van de Vlaamse Wijngilde, een grotere organisatie die meer dan twintig commanderijen omvat, en genieten van bijkomende voordelen zoals gratis proefavonden, bezoeken aan wijnproducenten en nog veel meer. Geïnteresseerden worden uitgenodigd contact op te nemen met het bestuur van de Wijncommanderij.

Bijkomende informatie:
Email wijncommanderij Vogelsanck: bart.nicolai@kuleuven.be
Website Vlaamse Wijngilde: http://vlaamsewijngilde.org/
Website Wijncommanderij Vogelsanck: https://sites.google.com/site/commanderijvogelsanck/ met hierop ook verslagen van de activiteiten van de commanderij