dinsdag 14 november 2017

tot do 30 november • elke dag te beleven van 9u tot 17u • DE ALZHEIMERCODE

  
 ZLDR Luchtfabriek DE ALZHEIMERCODE - 'Uit het niets' - expo over kunst & dementie “Het begon met vragen”, zegt Alexandra Cool. Na het zien van een BBC-documentaire over mensen met dementie, ergens in 2009, vroeg ze zich af hoe het zou zijn om mensen in beeld te brengen die tegelijk aanwezig en afwezig zijn. Hoe kon ze het best een portret van hen maken? Alexandra Cool is beeldhouwster en fotografe.

In 2011 maakte ze beelden en foto’s van mensen met dementie. Het is alsof ze in een wereld van mist zitten. In 2015 & 2017 organiseerde zij in verschillende woonzorgcentra workshops voor mensen met dementie. Ze begeleidde hen bij het boetseren van een beeld in klei. Het werd een verbluffende ervaring. Mirjam Devriendt maakte er een fotoreportage over. Hier komen mensen in beeld die uit de mist treden, ze zijn heel present.

“Ik zit met meer vragen dan jaren terug”, voegt ze daaraan toe.
“Wat weten wij van hen? Wat weten zij?
Wat denken zij?
Voelen zij?
Hoe beleven zij ‘onze’ wereld?”

Het zijn vragen waarop Alexandre en, met haar, zovele anderen geen antwoord hebben. Maar het is goed dat kunstenaars zich dergelijke vragen stellen. Naar hun werk wordt immers gekeken, naar hun woorden wordt geluisterd. Kunstenaars maken dementie meer bespreekbaar. Dat is ook het opzet van ‘De Alzheimer Code’. Dit sociaal-culturele project pleit voor meer aandacht voor dementie, voor meer respect.

‘Uit het niets is een dubbeltentoonstelling en staat opgesteld in de indrukwekkende ruimte van De Luchtfabriek in Heusden-Zolder. Enerzijds presenteert ze portretten van mensen met dementie, anderzijds toont ze hoe mensen met dementie tot een onverwacht grote creativiteit in staat zijn. www.alzheimercode.be