donderdag 12 juli 2018

Auteur Johan Veldeman stelde zijn boek ""DIEP"" voor in de ZLDR Luchtfabriek


“Mijn naam is Rocco. Rocco Berterame. Ze noemen me ook Piccolo. Omdat ik zo klein ben. Dat zal me ooit helpen om vlot door de nauwe mijngangen te kruipen. En misschien ook wel om te ontsnappen. Aan de Duitsers. Aan de Russen. Aan een droef lot dat velen van mijn landgenoten hebben moeten ondergaan.”

vzw ""Het Vervolg"" en auteur Johan Veldeman  deden vanmiddag de  voorstelling van het boek
‘DIEP".  Negen levensverhalen die graven in het collectieve geheugen van de Limburgse Mijnstreek. Verhalen, echt gebeurd, van aan het kolenfront en dieper.

Rocco Berterame, Jan Kohlbacher, Ludwig Tankowski, Hilda Put, Jean Ooms, Moske Mantels, Abdel El Goul, Ünal Sekmen, Emile Nicolas. Negen mensen verbonden door de koolmijn. Op basis van diepte-interviews daalt Johan Veldeman af in hun herinneringen. Haalt feiten en emoties naar boven en vertaalt die in negen monologen over de mijn. Negen beklijvende ‘Mijnologen’ in het boek ‘DIEP’.

Veel mijnwerkers verlangen naar hun tijd in de mijn. “Als de mijn weer open gaat, sta ik er meteen!” Die zin hoor je vaak in Limburg. Is het heimwee? Of zegt het iets over het karakter van de mensen? Wat maakt het stuk Vlaanderen tussen Beringen en Maasmechelen zo bijzonder?

Zo kwamen Igor Philtjens vanuit de provincie  Johan Veldeman steun getuigen net als onze Gouveneur Herman Reynders en tal van andere prominenten.
Het boek kost €20 en dit kan je bekomen via www.hetvervolg.org/diep , maar in de boekhandel algemeen is dit boek ook verkrijgbaar


Auteur Johan Veldeman schrijft en wandelt, in willekeurige volgorde. Jaarlijks vult hij de ‘Limburgse Vakantiegids’. Voor de provincie maakte hij het ‘Limburgboek’ en ‘Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen, 15 toekomstvisies’. In 2014 schreef hij ‘Midden-Limburg: bekende Limburgers gidsen je door Hasselt en Genk’. Toen ontkiemde zijn interesse voor de mijnen en de mijnwerkers. Datzelfde jaar publiceerde hij ‘Antletics’, een Engelstalig kinderboek en luisterboek in duizend rijmverzen over een avontuurlijke mier.