vrijdag 13 juli 2018

Kunst in een historische context = 8 limburgse academies stellen tentoonDe hele zomer lang fungeert de abdijsite van Herkenrode als klankbord voor de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten. Een honderdvijftigtal kunstwerken die hun oorsprong vonden in één van de academies in Limburg, treden hier in dialoog met elkaar, én met het unieke erfgoed. Abdijsite Herkenrode is een stille getuige van een groots verleden. Deze bijzondere, historische plek onderhoudt ook haar banden met eigentijdse kunst en cultuur. Het poortgebouw, de kruiden- en inspiratietuin en site vormen het vertrekpunt van de tentoonstelling.

Actuele kunst kan immers op ontelbare manieren geïntegreerd worden binnen dit rijke erfgoed. Curator Herman Maes heeft hier een goed oog voor. Vanuit heel Limburg brengt hij een honderdvijftigtal hedendaagse kunstwerken samen en laat hij deze een uiterst boeiend verhaal vertellen in het historische decor. De diversiteit is enorm. Schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, indurstrieel vormgevers, juweelontwerpers, animatoren, illustratoren, fotografen en glaskunstenaars leveren de werken. Via sterk uiteenlopende genres, inhoud, vorm, materialen en technieken bevraagt of bevestigt de actuele kunst in deze expo op subtiele wijze het historische kader van Herkenrode.

De acht Limburgse academies zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Zij stelden eerder al tentoon op de industriële site van Beringen-Mijn, in het Openluchtmuseum van Bokrijk en op landcommanderij Alden Biesen. De (kunst)academies van Hasselt, Heusden-Zolder, Haspengouw, Bilzen, Genk, Maasmechelen, Tongeren en Noord-Limburg nemen deel aan dit indrukwekkende project.

Wanneer: van 6 juli t.e.m. 26 augustus 2018.
Open: maandag t.e.m. zondag van 10u00 tot 17u00.
Prijs: zie website: http://www.abdijsiteherkenrode.be/bezoek/openingsuren-tickets/
Leerlingen van de Limburgse academies mogen gratis binnen op vertoon van hun studentenkaart.