vrijdag 14 september 2018

’t Weyerke herdenkingsplekje voor overleden zorggebruikers, personeelsleden onthuld


 
 

Op 14 september werd in dienstencentrum ’t Weyerke het herdenkingsplekje voor overleden zorggebruikers, personeelsleden en vrijwilligers onthuld. Het monument bestaat uit een open ronde muur die de bezoeker als het ware omhelst. In het midden staat een pilaar waar men kan zitten en schuilen. Houten vlinders, wolken en hartjes dragen de namen van de overledenen sinds 2000. Deze plek biedt een uitkijkpunt waarvandaan een panorama schilderij van 15 meter lang te zien is. Beeldend kunstenaar, Alex Baams, baseerde zich voor het ontwerp van het schilderij op de ruim 1400 natuurdia’s die zijn overleden opa naliet.
De kunstenaar aan het woord:
“De eigenschappen ‘schuilen’ en ‘geborgenheid’ stonden centraal stellen bij het ontwerpen van het monument. Ik wilde een plaats creëren om gedachten te laten dwalen en om terug te denken aan dierbaren. De schildering die ik heb gemaakt is een compilatie van de vele dia’s van mijn opa. Bij het zien van die beelden, vermoedde ik dat ook mijn opa rust en troost vond in de natuur. Ik hoop dat ze die ook zal bieden aan de mensen die hier komen zitten om een dierbare overledene in gedachten te nemen. Mijn werken krijgen altijd titels. Soms is er al een titel nog voordat ik weet hoe het kunstwerk er uit zal zien. Hier is het andersom… Het monument is af, maar de juiste titel laat nog op zich wachten.”
Na een ingetogen bezinningsmoment werd het herdenkingsplekje ingezegend door Pater Jan. Nadien konden de bezoekers een kijkje nemen. Voor heel wat mensen was het een emotioneel moment. Dat was meteen ook het bewijs voor het belang van deze plek. Zonder de grote inspanningen van de leden van Inzoom, de pastorale werkgroep van ’t Weyerke, en de technische dienst was dit niet mogelijk geweest. De opbrengst van het feest van de burgemeester, Mario Borremans, ging naar dit bijzonder project. De herdenkingsplek is vrij toegankelijk en is te vinden naast Hof van Loon. Met veel dank aan 't Weyerke en Inge De Geyter